04 december 2006

Inte bra om lobbyister i riksdagen

Moderaterna tänker tydligen föreslå att man ska registrera lobbyister för att de ska få tillträde till riksdagen. I en intervju i SvD säger (m):s gruppledare Lars Lindblad att partierna varit för "naiva" och att lobbyisterna därför ska ackrediteras, precis som journalister.

Men även om det låter förnuftigt, är det inte en så himla bra idé, om ni frågar mig. Åtminstone inte om det inte är möjligt för vem som helst att kalla sig lobbyist, skaffa sig en ackreditering till riksdagen och kunna påverka. För lobbyism är ju egentligen inte något annat än en organiserad och professionaliserad form av den politiska påverkan som framför allt de största organisationerna i Sverige (LO, SAF, LRF så klart, men också Riksidrottsförbundet, Företagarna, Greenpeace osv.) ägnat och ägnar sig åt. I sak är lobbyism heller inte väsenskild från den möjlighet till påverkan som varje enskild svensk har.

Så varför ska bara just de som har lobbyism som yrke få en särskilt lätt ingång till riksdagen? Det viktigaste måste vara att öka (eller åtminstone inte minska) den allmänna öppenhet som finns mellan riksdagen och allmänheten. Så att alla inser att lobbyism, eller påverkan, är något som alla som tycker något borde och kan ägna sig åt.

Inga kommentarer: