04 december 2006

Usel idé om lärarleg

Lärarnas Riksförbund är jätteglada för att skolministern vill att alla bra lärare, utan att ha gått Lärarhögskolan, ska tvingas sluta om en dålig och oerfaren lärare som gått på Lärarhögskolan vill ha dennes jobb. Den som håller med räcker upp handen.

Hoppsan, det var visst bara lärarnas som just gått den där utbildningen som höll med. Eleverna vill nog hellre behålla en bra lärare. Liksom föräldrarna. Och säkert skolledningen också. Och egentligen vill säkert även lärarkollegorna göra det, även om de kanske ändå applåderar skolministern för att de själva är rädda om sina jobb.

I ungefär samma tid kom Högskoleverket med en rapport som kort och gott sa att var fjärde examinerad lärare överhuvudtaget inte borde ha blivit godkänd. Men minister Björklund verkar inte riktigt rikta in sina resurser på just att få bra lärare. Bara det blir ordning och reda och godkännandemärke i pannan på lärarna kan man acceptera vilka klantskallar som helst i skolan. Istället för att lita på att skolledarna kan sitt jobb och anställer lärare som är bra för eleverna.

Inga kommentarer: