En kommun som nu testar Oscarssons idéer i praktiken är Nacka, söder om Stockholm. De tog i november en budget som bland annat innebär att två miljoner av kommunens skattekronor satsas på att fler mammor ska vara hemma mer (läs gärna argumenten för och emot i protokollet, §255 under rubriken "Förskole- och grundskolenämnden").
Men den borgerliga enigheten kring denna idé är bräcklig. Framför allt är det kloka folkpartister som talar klarspråk. Till exempel skriver Birgitta Westman och Anna-Karin Boréus (båda fp) i en genomarbetad protokollsanteckning i ovan nämnda protokoll bland annat att
"Att hävda att man med barnens bästa för ögonen argumenterar för att föräldrar som inte utnyttjar skattefinansierad barnomsorg, och därmed påverkar behovet av platser, i stället själva skall få ta hand om pengarna, är verkligen att svika de troligtvis mest behövande."Och på DN:s debattsida skriver de tunga fp-namnen Birgitta Ohlsson och Carl B Hamilton att
"Moderaterna i Nacka skadar alliansen"Det är tydligt att de i första hand är rädda för att alltför olika uppfattningar i till exempel familjepolitiken ska visa att det egentligen är fyra och inte ett parti som utmanar (s). Så skriver de till exempel:
"Det kanske främsta argumentet för att byta regering i valet 2006 är just borgerlighetens fasta arbetslinje. Att i detta perspektiv subventionera fullt arbetsföra föräldrars frånvaro från arbetsmarknaden ligger närmare den rödgröna vänsterrörans arbetsfientliga politik i form av friår, medborgarlöner och sextimmars arbetsdag, än borgerlig politik."Men att m och kd tycker att vårdnadsbidragsidén är genuint bra är ju inte direkt någon hemlighet. Folkpartiets kritik riktar sig alltså mot dem och mot v och mp ("den rödgröna vänsterröran") – men eftersom det snart är val och alliansen ska anses gjuten i betong kan man inte säga det.
För egentligen hittar vi ju de kloka, pragmatiska partierna s och fp på samma sida, som båda ser behovet av att kombinera valfrihet för mammor och pappor med kraven på att fler personer ska kunna välja att arbeta med det de är bra på. Någon gång borde de få chansen att tillsammans visa hur Sverige ska styras. Men den patetiska blockgränsen och valtaktik gör ju att det tyvärr aldrig kommer att ske.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar