På DN debatt i dag skriver skolminister Baylan en text tillsammans med lärarfackens ordföranden om att det behövs en auktorisering av lärarna för att höja lärarnas status. Och kritiken från borgerligheten handlar den här gången bara om att det egentligen är deras idé (vilket kanske är sant, men i första hand är det något lärarfacken tjatat om i många år).
Idén bygger på att man tror att det bara finns ett sätt att bli en bra lärare. Att lärarhögskolans kurser är den enda vägen till att bli en bra pedagog och kunna fungera i skolan. Att alla andra utbildningar, erfarenheter och kunskaper per definition är sämre.
Så här skriver de bland annat: "Att huvudmännen anställer behöriga lärare är alltså grundläggande inför framtiden". Så är det ju redan, manifesterat i skollagen – en behörig lärare petar alltid en obehörig oavsett hur bra de är. Och Baylan och lärarfacken verkar inte förstå vad problemet är. För det som händer överallt i Sverige i dag är att bra lärare petas bort av dåliga behöriga. Och strålande pedagoger söker sig inte till skolan, eftersom de först tvingas likriktas i lärarhögskolornas grottekvarn.
Nu ska lärarnas status manifesteras ännu tydligare. Ännu skarpare formella gränser ska dras mellan olika lärare oavsett hur bra de är. Är det verkligen rätt väg att gå för att göra skolan bättre?
04 januari 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar