01 november 2006

Retrodrömmar och framtidstankar om apoteken

Göran Hägglund utsågs nog inte till socialminister tack vare sina stora kunskaper om läkemedelsfrågor. Men hans första tid vid makten verkar tack och lov visa att han ändå inte sitter i knät på sina mer dogmatiska allianskollegor. Åtminstone inte i apoteksfrågan.

I budgetpropositionen sades det visserligen att apoteksmonopolet ska bort. Motiveringen formulerades av Hägglund bland annat i ett uttalande till Läkemedelsvärlden:
- Det kan innebära en möjlighet för den som vill starta en egen verksamhet och för den som vill söka en annan arbetsgivare.
Visst kan det finnas poänger med att luckra upp monopolet, om det sker för att skapa en bättre läkemedelsförsörjning för oss som bor i Sverige.
Men drömmen om att det efter en avreglering plötsligt ska bli som det var förr i Bankeryd, med trevliga apotekare som ägde sina butiker och stod i källaren och blandade till sina mixturer, det måste vara någon centerpartistisk retrotanke som fått ta en märklig plats i alliansens medvetande. För så blir det naturligtvis inte.

Istället kommer en avreglerad marknad innebära att Europas tre stora apoteksjättar, Alliance Unichem, Phoenixgruppen och Celesio, snabbt också tar plats i Sverige. Och i den konkurrensen kommer Apoteket AB med all sannolikhet att klara sig förträffligt. Fler arbetsgivare att välja på – visst. Men knappast rum för någon “egen verksamhet”. Det blir stordrift som gäller. Och egentligen bör man väl fundera över om inte också Apoteket AB i en sådan ny verklighet också bör få konkurrera med de andra apoteksföretagen på deras andra marknader. Ska det vara konkurrens så ska det väl vara på lika villkor?

Att man inte planerar någon utförsäljning av det väl fungerande företaget Apoteket är självklart bra. Men allt annat vore idioti. I somras på Apotekets seminarium under Almedalsveckan verkade moderaten Per Bill bara vilja prata om just utförsäljning istället för avreglering, men av detta finns det inte ett spår i regeringens uttalanden. Moderaterna få stå tillbaka. Och det innebär att det inte behöver bli så illa som man annars kunde befarat.

Inga kommentarer: