06 januari 2006

Långsiktighet, my ass

Uppsalas basketstoltheter Sallén har en ny coach – amerikanen Eric Elliot. Elliot ersatte för några matcher sedan Henrik Gaddefors, som Sallén faktiskt anställde första gången redan 1999. Ordförande Björn Carlsson sa då så här:
"Vi vill satsa långsiktigt och Henrik var aktuell för coachjobbet redan förra säsongen"
Men 2001 gick man skilda vägar, och Olle Lundén plockades in.
"Jag tycker det ska bli jättekul att få chansen att vara med och bygga upp sporten i stan igen.", sa Lundén då.
Ett år senare sägs Olle Lundén upp och Salléns VD Gunnar Preuss säger:
"Det kan tyckas som ett stort avbräck, men långsiktigheten är oerhört viktig för oss just nu".
Ett par veckor senare, i juni 2002, kan man berätta att
"Ike Person ny coach - stannar till 2005!"
Det gjorde han nu inte, utan i december 2003, mitt under säsongen, går även Person och Ola Bertilsson tar över. Och han blev inte heller så långvarig som headcoach – inför höststarten 2004 var det Deane Martin som skulle leda laget.

Några månader senare inser man dock att Martins "inriktning har inte överensstämt med klubbens långsiktiga planering och målsättning", varpå Henrik Gaddefors får ta över igen.
Vi är nu ungefär i juletid för ett år sedan och Gunnar Preuss säger till Upsala Nya Tidning att
"Det här är en långsiktig lösning som vi tror på".
Jojo. Långsiktighet my ass. Nu gäller alltså Eric Elliot och Sallén fortsätter att kämpa. Coacherna kommer och går. Men styrelsen, som inte begriper att det är de som är skyldiga, sitter kvar.

De tror att det enda vi vill ha är snabba vinster och att deras rekryteringskarusell med sju coacher under detta sekel är metoden för att skapa det. Men kanske kan de långsiktiga satsningar de snackar så vackert om vara den riktiga medicinen. För långsiktig framgång. Men den styrelse som sitter vågar inte bygga på lång sikt. Och därför bör de bytas ut.

Edit: Eric Elliot fick vara coach säsongen ut, och sen nästa långsiktiga lösning: Christer Stjernborg kom till Uppsala med stora meriter i bagaget. Och i dag är det den 14 januari 2008 och Christer Stjernborg har just fått sparken. Den här gången fick den långsiktiga lösningen 22 månader på sig. Olle Lundén försökte senast coacha laget 2001 och plockas nu tillbaka till Uppsala – undrar hur länge han räknar med att stanna den här gången?

Inga kommentarer: