06 januari 2006

Ett pittoreskt inslag på vänsterkanten

Det är ganska roande att följa vänsterpartiets kongress, som just nu direktsänds i kanal 24. För ju mer man hör vad partiets medlemmar faktiskt tycker, desto mindre sannolikt blir det att partiet någonsin kommer att kunna vara ett parti som seriöst kan aspirera på ministerposter.

Detta parti leds av Lars Ohly, som dessutom framgångsrikt håller på att rensa ut alla personer som har en någorlunda rimlig syn på samhällsekonomi och politiskt samarbete. I sitt öppningstal sa han om det interna motstånd han möter:
"Deras sätt att skada oss är att låtsas som om vänsterpartiet på något avgörande sätt ändrat inriktning och beskriva oss som ett parti utan trovärdighet, ansvar och realism."
Alla får naturligtvis göra sina egna bedömningar om partiets trovärdighet. Men mängden verklighetsfrånvända uttalanden från ombud och andra företrädare är verkligen monumentalt.

Ett litet exempel i mängden är den ambitiösa avdelningen i Östra Göinge i nordöstra Skåne, som till årets kongress bidragit med en hel del pärlor. Här är några av dem:

Motion A24 – hårdbeskatta mera
att alla höginkomsttagare som tjänar över 350.000 kr/år (brutto) hårdbeskattas med 20 procent extra.
att införskaffandet av maskiner i produktion som ersätter arbetskraft hårdbeskattas med 30 procent extra i en så kallad straffskatt.

Motion A3 – Lagstifta mot övertidsarbete
att en nationell utrednings grupp tillsätts för att på ett korrekt sätt kunna lagstifta om hur man på ett effektivt sätt kan motverka övertidsarbete

Motion 149 – inför ekonomiska sanktioner mot USA
att svenska staten omgående bryter alla ekonomiska och militära avtal man har med USA.
att Sverige omgående inför ekonomiska sanktioner gentemot USA.
att alla företag och verksamheter med Amerikanska kopplingar förbjuds att verka i Sverige.
att amerikanska medborgare nekas inträde i Sverige och att alla amerikanska medborgare bosatta i Sverige utvisas om de inte avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap.
att dessa sanktioner inte hävs förrän USA bett berörda länder samt FN om ursäkt, slutat att bete sig som världspoliser samt hävt sina sanktioner gentemot Kuba.

Sen finns det från alla möjliga håll krav på skattehöjningar för allsköns ändamål. Men som avslutning vill jag ändå bjuda på ett pittoreskt förslag om en skattesänkning.

Motion A26 om skattesänkning för de som motionerar
att kongressen beslutar uppdra åt en arbetsgrupp att arbetar fram ett förslag på hur man kan genomföra en skattesänkning för medborgare som regelbundet motionerar och hur kontrollen ska göras av att folk faktiskt rör på sig.

Inga kommentarer: