22 december 2005

Föroreningar gör jorden kallare

Under rubriken "Luftföroreningar – bra för miljön" skriver man i dagens Aftonbladet om klimatforskare som plötsligt kommit på att man räknat fel. Det handlar om alla de små, små partiklar ("aerosoler") som bland annat är ett av resultaten av förbränningen av fossila bränslen.

Att aerosolerna liksom stänger in värmen och därmed ser till att höja temperaturen, vilket i sin tur smälter isar och höjer havsnivåer är det man har varit övertygad om. Men nu skriver alltså några forskare i den ansedda tidningen Nature (AB-artikeln är dock en rewrite-produkt skapad av någon som inte känner till tidningen, eftersom den i AB är döpt till "Journal Nature Today"!) att det också finns en motsatt kraft. Alla aerosoler i luften gör nämligen också det svårt för solen att ta sig ner till jorden, vilket gör att det blir kallare än det annars hade blivit.

Jag älskar den här typen av forskare, som ger sig på vedertagna sanningar och ifrågasätter dem med stabila vetenskapliga metoder. Men slutsatsen är denna gång inte riktigt så bra som den låter. Tyvärr gör inte två fel ett rätt. Eller som en av författarna till artikeln i Nature, Peter Cox, säger i Aftonbladet om vad som skulle hända om vi ökade utsläppen: "Alla människor skulle få astma, men jorden skulle vara svalare".

Inga kommentarer: